Är du begåvad med ett B-körkort? Då kan du söka till utbildningen för bussförare – tusentals saknas, liksom många elever

  19 juli 2023, kl 17.35

  Under de kommande tre åren behöver bussbranschen rekrytera 8 100 bussförare, skriver Transportföretagen i sin rapport Tempen på Bussbranschen. ”Bussbranschens stora rekryteringsbehov kan bli ett hinder för att kunna möta samhällets och resenärernas förväntningar”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen. ”Turtätheten kan minska, eller turer ställas in.”

  Och det är få som vill utbilda sig till bussförare, trots mer eller mindre garanterat jobb. Enligt SVT Nyheter har endast sju elever tagits in till de 24 utbildningsplatserna på Motorbranschens tekniska gymnasium i Göteborg i höst. ”Det är jättedåligt att vi inte fyller på klasserna med elever”, säger Fehrat Mahmutovic, yrkeslärare på bussförarutbildningen.

  Utbildningen är ettårig och startas två gånger per år, höst och vår. ”I augusti förra året hade vi 18 elever, under vårterminen började 15 elever och nu i höst är det bara sju elever”, avslutar Mahmutovic.

  Det finns sökande, men få har det nödvändiga B-körkortet. ”De elever vi får hit är de som behöver språkstöd, och kanske är längst ifrån arbetsmarknaden”, säger rektorn Eva Petersén. ”Alla får jobb ifall de klarar sin utbildning här.”

   

   

  Fler notiser