Samväldesspelen som skulle hållas i Australien 2026 ställs in – skulle kosta 50 miljarder kronor för tolv dagars spel

  18 juli 2023, kl 16.57

  Under tisdagen meddelade delstatsregeringen i Victoria, Australien, plötsligt att samväldesspelen 2026 ställs in, meddelar The Sydney Morning Herald. Delstatens premiärminister, Daniel Andrews, sa under en presskonferens att ”Jag kommer inte att ta pengar från sjukhus och skolor för att finansiera ett evenemang som är tre gånger dyrare än beräknat.” Kostnaden skulle landa på närmare 50 miljarder kronor, för ett sportevenemang på tolv dagar.

  Samväldesspelens vd, Craig Phillips, sa i ett uttalande att beslutet var ”en stor besvikelse” för idrottare och funktionärer. ”Sedan Victoria tilldelades spelen har [delstatens] regering fattat beslut om att inkludera fler sporter, ytterligare ett regionalt nav och ändrat planerna för arenorna. Det har bidragit de avsevärda kostnaderna, ofta stick i stäv med de råd vi bistått med.”

  Premiärminister Andrews ska nu träffa den brittiska ledningen för samväldesspelen, för att förhandla om kostnaderna för att säga upp Victorias värdavtal.

  Spelen genomförs var fjärde år, och är en mellanstatlig organisation bestående av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare tillhört det brittiska imperiet. Programmet påminner om de olympiska spelen.

   

   

  Fler notiser