Representanter för EU och Tunisien undertecknar avtal för att bekämpa migration och människohandel

  18 juli 2023, kl 17.58

  Efter att Ursula von der Leyen rest till Tunisien i juni sa hon att EU kunde erbjuda Tunisien stödpaket på 900 miljoner EUR av europeiska skattebetalares pengar. Och nu ingår Europeiska unionen och Tunisien avtal som syftar till att stävja migration och människohandel.

  Avtalet undertecknades på söndagen i närvaro av Tunisiens president Kais Saied, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt Nederländernas och Italiens premiärministrar, Mark Rutte respektive Giorgia Meloni. Utöver Tunisiens president är dessa europeiska ledare inte kända för att ha lyckats minska på invandringen till Europa eller till sina egna länder.

  Kais Saied beskrev i ett uttalande illegal invandring som en “omänsklig och onormal förflyttningsprocess” och att “kriminella nätverk” använder Tunisien som transitland. Han tillade att Tunisien ger asyl till dem som söker skydd i landet, men att landet inte ska vara ett transitland.

  Tunisien ligger vid centrala Medelhavet och är en av de populäraste transitpunkterna för illegal invandring till Europa.

   

   

  Fler notiser