Panamas tidigare president Ricardo Martinelli dömd till nästan elva års fängelse för penningtvätt

  18 juli 2023, kl 18.13

  Panamas före detta president Ricardo Martinelli dömd. Nästan 11 års fängelse för penningtvätt. Domstolsbeslutet offentliggörs på tisdag. Martinelli hade planer på att sitta kvar 2024.

  Åklagarna yrkade på 12 års fängelse. Martinelli, 71, var president 2009-2014. Åtalad för att ha använt olagliga statliga medel. Köpte majoritetsandel i mediebolag 2010. Martinelli och andra anklagade för att ha använt bulvanföretag. Förskingrade nästan 500 miljoner kronor från staten.

  Martinelli använde pengarna för att köpa andelar i medieföretaget Editora Panama America. Bolagets tidningar stödde hans politik. Martinelli nekar till anklagelserna. Påstår sig vara utsatt för politisk förföljelse. Ville förhindra presidentkandidatur 2024.

  Martinelli döms till 128 månaders fängelse. Böter på 200 miljoner kronor. Martinelli står inför ett separat mål om penningtvätt. Involverar den brasilianska byggjätten Odebrecht. Rättegången är planerad till augusti.

  Odebrecht medgav att man betalat över en miljard kronor i mutor under 2016. Mutorna betalades till regeringstjänstemän och politiska partier. Främst i Latinamerika. Syftet var att vinna infrastrukturkontrakt.

   

   

   

  Fler notiser