Flygplan för fallskärmshoppare kraschar in i hangar vid Warszawa, där flera personer söker skydd mot det hårda regnet

  18 juli 2023, kl 15.56

  Under måndagskvällen omkom minst fem personer, och tolv skadades i en flygolycka strax utanför Warszawa, twittrade hälsoministern Adam Niedzielski. Enligt den polska tidningen Wyborcza kraschade ett mindre flygplan in i en hangar på en lokal flygplats. Det rör sig om ett enmotorigt plan, en Cessna 208, som vid tillfället användes av fallskärmshoppare. Planets pilot ska vara en av de omkomna.

  I hangaren fanns ett 20-tal personer som sökt skydd från kraftigt regn och blåst, rapporterar den polska nyhetssajten tvpworld. ”Två personer saknas fortfarande. De är förmodligen kvar under hangarbyggnaden”, sa Monika Nowakowska-Brynda från räddningstjänsten.

  Enligt Nowakowska-Brynda beror olyckan förmodligen på det dåliga vädret, och räddnings- samt släckningsinsatser pågick under kvällen. Tio ambulanser anlände för att ta hand om döda och skadade. Olyckan sägs vara den värsta i sitt slag i Polen på nio år.

  Flygexperten Grzegorz Brychczyński säger till tvn24 att flygplatsen ligger nära en vattenreservoar, med ibland oförutsägbara termiska luftrörelser. ”Det kan ha förekommit en så kallad vindskjuvning, det vill säga en mycket kraftig vindby som piloten inte förväntade sig.”

   

   

  Fler notiser