”Jag skulle ju bara ta en selfie” – åskådare sticker ut mobilen bland cyklisterna i Tour de France, orsakar masskrasch

  17 juli 2023, kl 15.45

  Söndag, 128 kilometer kvar till Saint Gervais, Mont Blanc, i 15:e etappen av Tour de France. Alla är trötta, så även amerikanen Sepp Kuss som cyklar nära den entusiastiska publiken. Just då bestämmer sig en person, som föredrar att vara anonym, ut mobilen för att ta en viktig selfie med cyklisterna i bakgrunden, meddelar BBC Sport. Videoklipp visar vad som händer sedan.

  Mobilen träffar cykelstyret; Kuss åker i backen och skapar en dominoeffekt där ett 20-tal andra cyklister också får käka asfalt. Hälften av de andra tävlande fastnade i kaoset som följde, eller tappade tempo på grund av den fatala selfien. Till slut gick alla i mål, och etappen vanns av holländaren Wout Poels, hans första etappseger i Tour de France någonsin. Tourledaren Jonas Vingegaard, som också störtade till marken, slutade på 17:e plats.

  En av Tourens värsta krascher orsakad av en åskådare inträffade 2021, när en kvinna som höll upp en skylt med ett meddelande till sina farföräldrar råkade smocka till tysken Tony Martin på den första etappen. Flera tävlande fick dra sig ut loppet grund av skador, och spanske Marc Soler bröt båda armarna. Kvinnan ålades att betala symboliska böter på tio kronor.

   

   

  Fler notiser