Vilken tur att det är sommar! Uppmärksammad amerikansk konstnär samlar hundratals personer i Finland som poserar nakna

    16 juli 2023, kl 13.51

    Vid tretiden under den ljusa sommarnatten mot lördagen strömmade tusen nakna människor ut på Kuopios gator i centrala Finland, meddelar Hufvudstadsbladet. Efter starten i en park bland praktfulla blomsterrabatter fortsatte fotosessionen vid de klippiga stränderna vid sjön som omsluter staden, där deltagarna både poserade nakna på klipporna och stående i ett hopptorn.

    ”I dag har landet med 1 000 sjöar döpts om till landet med 1 000 nakenbilder”, sade den amerikanske fotografen Spencer Tunick till AFP. Han förklarade vidare att han ville koppla kroppen till Kuopio och sjöarna i norra Finland. ”Det är ovanligt att allmänheten blir en del av skapelseprocessen.”

    Den 56-årige fotografen är känd för sina storskaliga konstinstallationer, ofta med avklädda folkmassor på olika platser i världen. I november klädde tusentals av sig nakna på Sydneys ikoniska Bondi Beach för en konstinstallation, som syftade till att öka medvetenheten om hudcancer och solsäkerhet. 2016 skapade han rubriker när flera hundra kvinnor i Cleveland poserade nakna, och speglade sig för att få Donald Trump att framstå som olämplig för Vita huset.

    Det är ännu oklart hur myggpopulationen i Kuopio reagerade på händelsen.

     

     

    Fler notiser