Polisen i Panama beslagtar sex ton hajfenor på väg till Asien, och arresterar fem personer för den illegala handeln

    15 juli 2023, kl 12.53

    Under torsdagen beslagtog polisen i Panama mer än sex ton hajfenor, och arresterade fem personer. Hajfenorna ska ha varit avsedda för Asien, sade polisen till AFP – ett kilo fenor kan kosta upp till 10 000 kronor. Man hittade också platsen där hajfenorna förpackades innan smugglingen.

    Justitiekanslern Javier Caraballo berättade på en presskonferens att de flesta av de beslagtagna fenorna ”redan var torkade och redo att exporteras.” Myndigheterna misstänker att de skulle skickas från Panama till en kinesisk medborgare, som finansierade aktiviteten.

    2022 antog ett toppmöte i Panama en resolution om internationell handel med hotade arter som ska skydda 54 hajarter från den lukrativa handeln med hajfenor, värd fem miljarder kronor årligen. Tjuvfiskarna fångar hajarna, skär av fenorna och slänger tillbaka hajen, som går en grym död till mötes genom kvävning eller blodförlust.

    Hajfenssoppa ses som en delikatess i Östasien, som ofta äts vid bröllop och dyra banketter. Det tros också i vissa länder, inklusive Kina och Japan, att fenorna kan bromsa åldrandet, förbättra aptiten, hjälpa minnet och stimulera sexlusten.

    I Sverige är handel med hajfenor tillåten, liksom hajfenssoppa.

     

     

    Fler notiser