Metas vd, Mark Zuckerberg, uppmanas vittna om Metas roll i människohandeln i Florida – appar underlättar verksamheten

    14 juli 2023, kl 14.30

    Tidigare i veckan avslöjades att Metas plattformar – Facebook, Instagram och WhatsApp – användes av människohandlare för att begå brott i Florida, 2019–2022, meddelar The Guardian. Det framkommer i en statlig undersökning gjord av de brottsbekämpande myndigheterna. De dokumenterade vilka sociala medieplattformar som används för att hjälpa, underlätta eller stödja människohandel.

    Metas appar användes i 146 av de 271 rapporterade fallen. ”Resultaten var något utöver det vanliga”, sa Floridas justitieminister Ashley Moody i ett uttalande. Hon säger vidare att som jämförelse användes Snapchat bara i 19 av fallen. Metas plattformar användes för att rekrytera offer, såväl som i människohandel och för att kontrollera offren, och Moody kallade situationen ett ”hot mot den allmänna säkerheten.”

    Moody har bjudit in Zuckerberg för att vittna om Metas planer på att förhindra människohandlare från att använda dess plattformar. Hon ber Zuckerberg att svara senast den 5 september.

    ”Påståendena i det här pressmeddelandet skildrar felaktigt våra ansträngningar att ta bort den här typen av illegal verksamhet. Vi samarbetar med de brottsbekämpande myndigheterna”, säger Meta i ett uttalande.

     

     

    Fler notiser