Inställda flyg när klimataktivister blockerar landningsbanor på två tyska flygplatser; limmar fast sig på startbanan

    14 juli 2023, kl 07.30

    Tidigt på torsdagsmorgonen limmade klimataktivister fast sig på en startbana vid Hamburgs flygplats, enligt tyska Bild. Ett dussintal flyg ställdes in den första dagen av skollovet. Flygvärdinnor delade ut vatten till passagerarna, som var tvungna att vänta i planen. Äldre och funktionshindrade fanns också ombord.

    ”Det kan inte vara sant att dessa idioter bara går in på banan i ett högsäkerhetsområde”, sa en av passagerarna till Bilds reporter, som råkade befinna sig ombord på ett av flygplanen. Efter en dryg timme kunde planet lyfta. En annan flygresenär twittrade om att hans plan skulle vara på väg till Mallorca, men stod kvar på startbanan i Düsseldorf i mer än två timmar.

    I Hamburg kunde aktivisterna med hjälp av kuddar klättra över flygplatsens taggtrådsstängsel. Efter att ha tagits omhand av polisen klagade flera av dem över att de hade ont i de tidigare fastlimmade händerna. I Düsseldorf klippte man sönder säkerhetsstängslet för att få tillträde.

    Gruppen anklagar den tyska regeringen för att sakna en strategi för att tackla klimatkrisen. De efterlyste omedelbara åtgärder för att minska utsläppen inom transportsektorn, inklusive att avskaffa skattebefrielser för flygfotogen.

     

     

    Fler notiser