Inflationen i Sverige sjunker, från 9,7 procent i maj till 9,3 procent i juni – samtidigt ökar hushållens bolåneräntor

    14 juli 2023, kl 10.42

    Paketresor och hyrbilar blev dyrare under juni, samtidigt som klädpriserna föll. Inflationstakten enligt konsumentprisindex låg förra månaden på 9,3 procent, meddelar Statistiska centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande. Det är en minskning från maj då inflationen var 9,7 procent.

    ”I juni ökade priserna på sommarrelaterade tjänster som paketresor, utrikes flygresor och biluthyrning. Samtidigt sjönk priserna på kläder”, säger Sofie Öhman, statistiker på SCB. Räntekostnaderna för hushållens bolån fortsatte att stiga, och i juni bidrog de med 3,1 procentenheter till inflationstakten. Även livsmedelspriserna steg.

    Den största månadsförändringen i procent står paketresor för, med 27,3 procent. På andra plats kommer utrikes flygresor (21,7) och biluthyrning (20,7). Räntekostnaderna för bostadsrätter har gått upp med 3,1 procent, och 2,7 procent för egnahem. Klädpriserna har däremot minskat med 4,2 procent.

    ”Nu ser vi en dämpning i takten”, säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP Pension & Försäkring, till SVT Nyheter. ”Men det är fortfarande så att våra reallöner har minskat, och vi tror att vi kommer få ett skifte under 2024 där våra löner börjar takta uppåt igen.”

     

     

    Fler notiser