Högsta domstolen stoppar utlämningar av två turkiska medborgare till Turkiet – påstås vara anslutna till Gülenrörelsen

    14 juli 2023, kl 08.30

    De två turkiska medborgarna har flyktingstatus, och ska enligt Turkiet ha varit medlemmar i en väpnad terrororganisation för att senare ansluta sig till Gülenrörelsen, meddelar Dagens Juridik. De ska ha laddat ned och använt ByLock, en krypterad mobilapp som användes av rörelsens medlemmar. Enligt turkiska myndigheter är Gülenrörelsen en väpnad terroristorganisation.

    Turkiet har bett om att få personerna utlämnade, meddelar SVT Nyheter. Genom att ha använt ByLock, som stängdes av permanent 2016, sågs det som bevis för att de var medlemmar i Gülenrörelsen.

    Högsta domstolen anser dock inte att nedladdning av en mobilapp kan anses utgöra ett sådant deltagande som krävs för straffbarhet enligt terrorbrottslagen. Därmed är kravet på dubbel straffbarhet inte uppfyllt, och det finns därför hinder mot utlämning. Då de två personerna har flyktingstatus riskerar de också att utsättas för förföljelse om de utlämnas. I ett första besked har riksåklagaren har sagt nej till utlämning.

    ByLock fungerade på samma sätt som andra krypterade meddelandetjänster, och användes 2014–2016 i huvudsak i Turkiet, Saudiarabien och Iran.

     

     

    Fler notiser