Försvarets materielverk beställer nu 1 290 tyska sablar – de som används vid högvakt, parader och ceremonier är slitna

    14 juli 2023, kl 11.43

    Om man går runt i paraduniform, så är det som bekant sabel som gäller för officerare (meniga och gruppbefäl får klara sig med automatkarbin med monterad bajonett). Nu är det dags att byta de gamla, slitna sablarna mot vassare versioner.

    Försvarets materielverk har skrivit ett kontrakt som ger Försvarsmakten möjlighet att köpa tusentals nya sablar för totalt över 50 miljoner kronor, meddelar P4 Jönköping. ”De sablar vi har i dag är ganska gamla”, säger Livgardets ceremoniofficer Hans Augustin. ”Det är rent utsagt skrot i många fall.” Många av sablarna som används är från 1800-talet.

    Den första leveransen ska komma till hösten, och omfattar 1 290 tysktillverkade sablar för drygt 17 miljoner kronor. Enligt kontraktet kan man köpa in ytterligare 2 500 sablar kommande fem år, för att undvika dagens transporter till andra delar av landet i samband med parader eller ceremonier. ”Fungerar systemet framöver kommer vi inte behöva köpa nya sablar på 100 år”, avslutar Augustin.

    Du som identifierar dig som möp (militärt överintresserad person) kan med fördel studera sabelföringen i Försvarsmaktens reglemente ”Parad 3: Formellt uppträdande” från 2017. (Lugnt, den är inte sekretessbelagd.)

     

     

    Fler notiser