Men vad kommer efter OpenAI? Rätt svar är xAI, och det är Elon Musk som nyligen presenterade sitt nya AI-företag

    13 juli 2023, kl 11.45

    I onsdags lanserade Elon Musk xAI, som ses som ett försök att konkurrera med OpenAI, skaparen av ChatGPT. Musk anklagar chatroboten för att vara politiskt partisk och allmänt oansvarig. Det nya företaget ska drivas separat från Tesla-magnatens andra företag, men den utvecklade tekniken ska gynna dessa företag, inklusive Twitter.

    ”Målet med xAI är att förstå universums sanna natur”, enligt företagets webbplats. Musk twittrade senare om att det nya företagets mål var att ”förstå verkligheten” och svara på livets största frågor. Med ombord finns tidigare forskare från OpenAI, Googles DeepMind, Tesla och Torontos universitet.

    Teamet ska få råd av Dan Hendrycks, som för närvarande leder Center for AI Safety, en San Francisco-baserad organisation som varnar för att utveckla AI för snabbt. Han har tidigare varnat för att AI är en risk för mänsklig existens, i paritet med pandemier och kärnvapenkrig. Också Musk har upprepade gånger varnat för farorna med AI, efter att ha kallat det ”vårt största existentiella hot”. Musk hävdar också att OpenAI:s språkmodeller är alltför politiskt korrekta.

    xAI kommer sent in i matchen. ”Kan det göras? Jag vet inte, vi får se”, avslutar Musk.

     

     

    Fler notiser