Venezuela har i juni en inflation på 6,2 procent per månad – i årstakt minskar inflationstakten till 404,3 procent

  12 juli 2023, kl 16.05

  Senaste data från centralbanken i Venezuela visar på inflationstakt per månad i juni på 6,2 procent, vilket innebär att priserna i juni ökade med 6,2 procent jämfört med i maj.

  Per år, vilket är det vi vanligtvis talar om i Sverige, ökade priserna med 404,3 procent, enligt uträkningar från Reuters. Det är dock en i sammanhanget positiv nyhet, då man i maj mätte en inflation per år på 429,2 procent.

  Inflationen i landet har pågått åtminstone sedan 1980-talet, och under 2018 nådde inflationen över 130 000 procent, vilket ledde till att en ny valuta skapades, Bolivar Soberano.

  Staten betalar ut pensioner och löner till offentliganställda i den lokala valutan, som devalveras snabbt, vilket har lett till minskad köpkraft och utarmning för dessa delar av befolkningen. Till följd av den urusla valutan har många venezuelaner börjat använda en mer stabil valuta, särskilt den amerikanska dollarn, för sina transaktioner.

   

   

  Fler notiser