Tidigare dömd till döden, nu frigiven – Charles Manson-följaren Leslie Van Houten släpps från fängelset efter 53 år

  12 juli 2023, kl 13.59

  På tisdagsmorgonen slogs fängelseportarna i Kalifornien upp, och Leslie Van Houten kan nu se fram emot sina sista år i frihet, meddelar AP. Hon dömdes 1971, tillsammans med Charles Manson och flera andra anhängare, för delaktighet i de chockerande morden på ett rikt par i Los Angeles 1969. Kvällen innan hade skådespelerskan Sharon Tate och hennes sällskap mördats.

  Van Houten dömdes liksom alla andra i gruppen kring Manson till dödsstraff, något som senare omvandlades till livstids fängelse då dödsstraffen i Kalifornien ogiltigförklarades 1972. Efter drygt 50 år i fängelset väntar villkorlig frigivning med övervakning. ”Hon försöker fortfarande vänja sig vid tanken att detta är på riktigt”, sa hennes advokat Nancy Tetreault till AP. ”Hon måste lära sig att använda internet. Hon måste lära sig att köpa saker utan kontanter.”

  Morden 1969 skedde i en tid som präglades av Vietnamkriget, medborgarrättsrörelsens framväxt och morden på Martin Luther King, Jr. samt Robert F. Kennedy. Van Houten är den enda av Mansons anhängare inblandade i morden som släpps ut ur fängelset. Manson avled i fängelset, 83 år gammal.

  Kalifornien har återinfört dödsstraffet; det gäller inte retroaktiva domar.

   

   

  Fler notiser