När AI tar över är det främst kvalificerade jobb som ryker och/eller får sänkt lön – juridik, medicin och finans drabbas

  12 juli 2023, kl 15.00

  Enligt OECD, med 38 medlemsstater, påverkar AI-revolutionen främst högkvalificerade jobb, meddelar The Guardian. Dessa representerar 27 procent av sysselsättningen i medlemsländerna, som bland annat inkluderar Sverige, Storbritannien, Japan, Tyskland, USA, Australien och Kanada.

  ”Yrken inom finans, medicin och juridisk verksamhet som ofta kräver många års utbildning, och vars kärnfunktioner förlitar sig på samlad erfarenhet för att fatta beslut, kan plötsligt riskera att bli automatiserade med hjälp av AI”, säger OECD i ett uttalande. Särskilt utsatta är de som arbetar med juridik, kultur, forskning, ingenjörsvetenskap och ekonomi.

  ”Det krävs akuta åtgärder för att se till att AI används ansvarsfullt, och på ett tillförlitligt sätt på arbetsplatsen.” Organisationen sa vidare att Storbritannien, Luxemburg och Sverige har de lägsta andelarna anställda i de yrken som löper högst risk för att ersättas med AI.

  Företagen är oftast intresserade av att investera i AI för att förbättra de anställdas prestationer, och minska personalkostnaderna. En risk med AI sägs vara anställningsbeslut – bevis på köns- och rasfördomar i AI-drivna anställningsprocesser har dykt upp under de senaste åren.

   

   

  Fler notiser