Bombattack i Mexiko dödar tre poliser, skadar tio – attacken ses som ”en utmaning mot den mexikanska staten som helhet”

  12 juli 2023, kl 12.58

  Poliser och personal från den mexikanska Åklagarmyndigheten i delstaten Jalisco attackerades under tisdagen, meddelar AFP. Tre poliser dödades, tio andra skadades. ”Detta är en händelse utan motstycke, som visar vad dessa organiserade brottsliga grupper är kapabla till”, sa delstatsguvernören Enrique Alfaro. ”Denna attack representerar också en utmaning mot den mexikanska staten som helhet.”

  Attacken skedde vid åttatiden på kvällen, med rapporter om att ett fordon med fem passagerare brann i en förort till Guadalajara, uppger poliskällor. Enligt uppgifter från det lokala nyhetsnätverket Televisa inträffade explosionen nära en bil där säkerhetstjänstemän färdades. Det kan röra sig om en egentillverkad mina, något som Jalisco New Generation-kartellen använt tidigare.

  Även om bilbombsattacker är sällsynta i Mexiko, så dödades en medlem i nationalgardet tidigare i juni med en bilbomb som skadade flera andra i Guanajuato, en annan delstat som drabbats hårt av kartellrelaterat våld. Drönare har också använts i attacker.

  Sedan 2006 har över 340 000 mord skett i Mexiko, och 100 000 personer har försvunnit, sedan en kontroversiell militär offensiv mot droger började.

   

   

  Fler notiser