Nytt vulkanutbrott på Island, för tredje året i rad nära Reykjavik – är tio gånger större än det första utbrottet

  11 juli 2023, kl 11.17

  Ett kraftigt lavaflöde sprutar upp ur en 900 meter lång spricka på Reykjaneshalvön på sydvästra Island, meddelar SVT Nyheter. Utbrottet började på eftermiddagen i måndags, efter en vecka med tusentals mindre jordskalv. Himlen förmörkas av kraftig rök.

  Den här gången är det vulkanen Litli-Hrútur som vaknat till liv, tre mil från Reykjavik och inte långt från det berömda badet Blå lagunen som ligger i ett lavafält. Räddningstjänsten har ryckt ut till platsen, och människor uppmanas hålla sig på avstånd. Enligt uppgifter från det isländska tv-bolaget Ruv hindrar det inte vulkanturister från att komma nära, trots riskerna med heta svavelgaser.

  ”Det är tre sprickor med lava som flödar i princip åt alla håll”, säger Thorvaldur Thordarson, professor i vulkanologi vid Islands universitet, till AFP. Han menar att utbrottet inte utgör något omfattande hot. Men ”om utbrottet fortsätter tillräckligt länge kan det vara ett hot mot infrastrukturen.”

  Enligt Ruv är detta utbrott tio gånger större än tidigare års utbrott, även om det inte orsakat några avbrott i flygtrafiken. Det första utbrottet i detta område skedde 2021; experter tror att den nya cykeln med ökad aktivitet kan pågå i flera år.

   

   

  Fler notiser