”Kungen av den stora magen” är titeln som vinnaren av en kinesisk dumplingätartävling får – myndigheterna är inte glada

  11 juli 2023, kl 18.19

  Det behövs inga pensionatsarmar för att bli mätt om man besöker en uppmärksammad dumplingrestaurang i Sichuan-provinsen, Kina. Den som är hågad kan anta utmaningen att få i sig 108 kryddiga dumplings på kortast möjliga tid. Den som slår rekordet vinner en gratis måltid, och titeln ”Kungen av den stora magen”.

  Men myndigheterna säger att det är ett slöseri med mat, skriver BBC News. Kina antog 2021 lagar för att ta itu med vad ledaren Xi Jinping beskrev som ett ”chockerande och plågsamt” slöseri med mat. Enligt en undersökning från 2020, gjord av Kinas nationella lagstiftare, slängs minst 34 miljoner ton restaurangmat varje år.

  Matstället i Sichuan-provinsen är nu ett av flera som utreds för brott mot lagarna. Ett hotell i Fujian-provinsen undersöks också, efter en tävling i mars förra året som utmanade deltagarna att äta upp en trekilos hamburgare på 30 minuter.

  Flera lokala myndigheter har fastställt en egen policy för att stödja korståget mot bortkastad mat. I staden Wuhan uppmanas restaurangerna att servera en rätt mindre än antalet matgäster som kommer i grupp. Vissa restauranger väger till och med kunderna före måltiden, för att avgöra hur mycket mat de ska få.

   

   

  Fler notiser