USA uppger under söndagen att de dödat IS-ledaren Usamah al-Muhajir i Syrien – inga indikationer på att civila skadats

  10 juli 2023, kl 09.25

  Efter en drönarattack i Syrien i söndags kunde USA:s centralkommando meddela att IS-ledaren Usamah al-Muhajir dödats, meddelar The Guardian. ”Vi har gjort det klart att vi är fortsatt engagerade i att besegra IS i hela regionen”, sade general Michael Kurilla, en av befälhavarna för centralkommandot, i ett uttalande. ”Det finns inga indikationer på att några civila dödades.”

  USA har intensifierat sina attacker mot IS ledare och andra högt uppsatta personer, som flydde genom Mellanöstern när terroristgruppen förlorade sitt grepp om Syrien 2019.

  Den USA-ledda kampanjen som dödade den tidigare IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, som förklarade sig vara ”alla muslimers kalif”, har sedan dess riktat sig mot överlevande ledare. Många av dem tros ha planerat attacker utomlands.

  Amerikanska militära befälhavare säger att IS fortfarande är ett betydande hot i regionen. Samtidigt har deras kapacitet försämrats, och förmågan att återupprätta sitt nätverk försvagats. 2014 kontrollerade IS en tredjedel av Irak och Syrien. Även om närvaron i de båda länderna har minskat, så fortsätter militanter att utföra upproriska attacker.

   

   

  Fler notiser