Knivattack mot en förskola i Kina där en lärare, två föräldrar och tre barn omkommer – knivattackerna i landet ökar

  10 juli 2023, kl 11.24

  Klockan var 20 minuter i åtta på måndagsmorgonen, och föräldrarna lämnade sina barn på förskolan i staden Lianjiang, södra Kina. En 25-årig man gick då till attack, och tre barn, två föräldrar och en anställd förlorade livet, meddelar BBC News. Ytterligare en person skadades. Mannen greps några minuter efter dådet. Polisen säger att dådet var uppsåtligt, men har ännu inte något möjligt motiv.

  Skjutvapen är förbjudna i Kina, men landet har sett en mängd knivattacker de senaste åren. BBC har räknat till minst 17 knivattacker i skolor, högskolor och universitet sedan 2010. Tio av dem har ägt rum mellan 2018 och 2023.

  Experter säger att pandemins efterdyningar kan vara en bidragande orsak, efter några av de längsta och hårdaste restriktionerna i världen. Många upplever ilska och förbittring efter att ha blivit av med jobb, investeringar och relationer.

  En annan möjlig faktor sägs vara stress och de höga förväntningar som ställs på unga män. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten hög, och en klyfta mellan rika och fattiga växer fram.

   

   

  Fler notiser