Inga fyrverkerier den 14 juli under Frankrikes nationaldag – totalförbud kom i söndags efter de omfattande upploppen

  10 juli 2023, kl 10.31

  Frankrike har förbjudit försäljning, innehav och transport av alla fyrverkerier under Frankrikes nationaldag nu på fredag, den 14 juli. Det meddelade regeringen i ett dekret i söndags, enligt BBC News. Förbudet gäller dock inte officiella fyrverkerier, som anordnas av lokala myndigheter.

  ”För att förhindra risken för allvarliga störningar av den allmänna ordningen under festligheterna den 14 juli kommer försäljning, innehav, transport och användning av pyrotekniska artiklar och fyrverkerier att vara förbjudet på nationellt territorium fram till och med den 15 juli”, står det i kungörelsen.

  Förbudet kommer efter de omfattande upploppen orsakade av att en polisman sköt ihjäl en 17-årig yngling, i samband med en trafikkontroll. Just fyrverkerier var ett populärt vapen under oroligheterna som följde, vilket resulterade i de mest omfattande upploppen på nästan 20 år. 45 000 poliser sattes in och mer än 3 700 personer omhändertogs, varav minst 1 160 minderåriga.

  Premiärminister Élisabeth Borne sa att utöver restriktionerna för fyrverkerier skulle en ”massiv” polisnärvaro planeras för att upprätthålla lugnet, ”för att skydda fransmännen under dessa två känsliga dagar”.

   

   

  Fler notiser