Nederländernas regering kollapsar på grund av invandringspolitiken – misslyckas med att fatta beslut om asylsökande

  9 juli 2023, kl 13.22

  I fredags avgick Nederländernas premiärminister Mark Rutte, premiärminister i 13 år, sedan hans fyrpartiregering kollapsat, meddelar New York Post. Krisen följde efter två dagars sena möten mellan koalitionen i frågan om immigration, vilket belastar det redan tätbefolkade landets bostadsinfrastruktur.

  Koalitionen hade i månader försökt få fram en överenskommelse om hur man skulle hantera den dramatiska tillströmningen av migranter, bland annat från afrikanska nationer och Ukraina. Man övervägde att skapa två asylklasser – en tillfällig för människor som flyr från konflikter, och en permanent för personer som försöker fly undan förföljelse. Tanken var också att begränsa antalet familjemedlemmar som får ansluta sig till asylsökande i landet.

  Det gick inte att komma överens, men Rutte fortsätter tjänstgöra fram till nästa val som kanske kan hållas först i november, rapporterade nyhetsbyrån ANP.

  Förra året fick landets mottagningscenter avvisa flyktingar från överfulla anläggningar, vilket tvingade dem att sova utomhus. Hundratals hemlösa asylsökanden hade liten eller ingen tillgång till dricksvatten, sanitära anläggningar eller hälsovård.

   

   

  Fler notiser