USA anklagar nu kinesiska individer och företag för handel med de kemikalier som krävs för att tillverka fentanyl

  8 juli 2023, kl 10.00

  Det amerikanska justitiedepartementet har väckt åtal mot fyra kinesiska kemiska tillverkningsföretag, meddelar The Guardian. Också åtta individer anklagas för att de olagligt handlade med kemikalier som används för att tillverka fentanyl, ett mycket beroendeframkallande smärtstillande medel som har underblåst opioidkrisen i USA.

  Det är första gången USA har anklagat kinesiska företag för handel med prekursorkemikalier, de produkter som behövs för att tillverka fentanyl, i USA. Drug Enforcement Administration, en federal polisorganisation i USA för beivrande av narkotikarelaterad brottslighet, hämtade godset från ett lager i Los Angeles i maj. Det vanligaste är att transporterna går till Mexiko för fentanylproduktion, som sedan smugglas in i USA.

  ”Bara ett av dessa Kina-baserade kemiföretag skickade mer än 200 kilo fentanylrelaterade prekursorkemikalier till USA i syfte att tillverka 50 kilo fentanyl […] tillräckligt med dödliga doser fentanyl för att döda 25 miljoner amerikaner”, sa åklagaren Merrick Garland på fredagen.

  Den biträdande justitiekanslern, Lisa Monaco, sa på fredagen att fallen ”bryter ny mark genom att attackera försörjningskedjan för fentanyl vid dess ursprung.”

   

   

  Fler notiser