Kriminella unga blandas med intellektuellt funktionsnedsatta i SiS-hem i Vänersborg – Justitieombudsmannen är kritisk

    7 juli 2023, kl 11.18

    Efter att Justitieombudsmannen, JO, gjort en inspektion på SiS-hemmet Brättegården i Vänersborg konstaterar man att barn och unga med vitt skilda behov vårdas tillsammans, meddelar SVT Nyheter. Det ökar risken för att barnen blir våldsamma.

    ”Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning blandas med de som rör sig i kriminella miljöer. Det i sin tur riskerar att enskilda barn inte får den vård de behöver i tid”, säger Gunilla Bergerén, enhetschef, JO, till TT.

    Det är Statens institutionsstyrelse, som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård, som driver hemmet. Det är inte byggt för att ge unga den vård de behöver, anser JO efter en oanmäld inspektion under ett par dagar i början av juli. Avdelningarna är låsta, och det saknas platser för vård av barn i öppnare former. Lokalerna byggdes dessutom för 20–30 år sedan, och är inte anpassade till den verksamhet som bedrivs i dag, enligt JO.

    Risken finns att barn och unga blir utagerande och våldsamma, och får vårdas med mer tvång under placeringen, enligt Bergerén. Hon kan ännu inte säga om JO ska begära återrapportering från hemmet. ”Vi påpekar bristerna och förutsätter att SiS har en dialog med regeringen om detta.”

     

     

    Fler notiser