Ja, du får fortsätta handla vin på nätet från den danska vinhandlaren Winefinder, det slår Högsta domstolen fast

    7 juli 2023, kl 11.55

    Orka bära hem alla vinflaskor till finmiddagen, det är betydligt enklare att få dem levererade till dörren. Nu har i och för sig Systembolaget hemleveranser, men det hindrar inte danska Winefinder från att marknadsföra och bedriva försäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Systembolaget hävdade tidigare att de bröt mot den svenska alkohol- och marknadsföringslagen, och stämde vinhandlaren.

    Patent- och marknadsdomstolen gav 2020 Systembolaget rätt, men efter en ny dom i Patent- och marknadsöverdomstolen förra året fick Winefinder rätt och har sedan dess försett svenska kunder med vin, meddelar SVT Nyheter. Ärendet har nu också prövats i Högsta domstolen som fastställer Patent- och marknadsöverdomstolens dom. Domen publicerades under fredagen.

    Systembolaget ska betala Winefinders rättegångskostnader om totalt 926 000 kronor, och de vill analysera domen innan de återkommer med kommentar.

    Det var i samband med en dom i EG-domstolen 2007 som det blev möjligt för svenskar att importera vin från andra EU-länder, trots det svenska alkoholmonopolet. Det skedde efter att bland annat den pensionerade läkaren Klas Rosengren fick sitt postordervin beslagtaget, och gick till doms.

     

     

    Fler notiser