Fram med saxen! Busschaufförer i Jönköping klipper av sina långbyxor i protest mot att de fortfarande inte fått shorts

    7 juli 2023, kl 19.43

    Nu är vi inne på andra halvan av sommaren, men Jönköpings Länstrafik, JLT, har fortfarande inte formellt godkänt några shorts för busschaufförerna, meddelar Jönköpings-Posten. De protesterar nu genom att klippa sönder sina långbyxor. ”Det är bara trams det JLT sysslar med. JLT har nekat alla kortbyxor som finns på marknaden”, säger Michael Lundgren, Kommunal.

    Ändå gick JLT ut med ett meddelande i april om att ”de gick i bräschen”, och skulle göra det möjligt för busschaufförer att få bära shorts från och med 1 maj. JLT:s ändring av reglerna kom efter omfattande kritik, men än har inget skett – man har inte godkänt förslagen på shorts som bussföretagen tagit fram.

    ”Vi har en uniformspolicy, och det var helt fel färg på shortsen. De ska vara i likartad stil som långbyxorna”, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på Jönköpings Länstrafik, till SVT Jönköping. Hon menar vidare att leveranstiden är en utmaning, och att det var förändringar i organisationen som gjorde att beslutet om kortbyxorna kom så pass sent.

    Att busschaufförerna själva kortat och lagt upp byxorna är enligt Leppänen en snabb och praktisk lösning. ”Är det snyggt gjort, så har vi inget emot det.”

     

     

    Fler notiser