Var det jättar som använde dem? Brittiska forskare upptäcker några av de största tidiga förhistoriska stenverktygen

    6 juli 2023, kl 15.37

    Under en utgrävning i Kent, Storbritanniens sydöstra hörn, hittade förbluffade forskare 800 stenföremål som tros vara mer än 300 000 år gamla, meddelar The Guardian. Bland fynden finns två gigantiska handyxor. ”Dessa handyxor är så stora att det är svårt att föreställa sig hur de kunde hållas och användas”, säger Letty Ingrey, en av arkeologerna.

    ”Kanske fyllde de en mindre praktisk, eller mer symbolisk funktion än andra verktyg, en tydlig demonstration av styrka och skicklighet. Även om vi just nu inte är säkra på varför så stora verktyg tillverkades, eller vilka arter av tidiga människor som tillverkade dem, erbjuder den här platsen en chans att svara på dessa spännande frågor.”

    Platsen tros ha daterats till en period i Storbritanniens tidiga förhistoria, när neandertalarna och deras kulturer växte fram. De kan till och med ha delat landskapet med andra tidiga mänskliga arter.

    Matt Pope, en av arkeologerna, sa att utgrävningarna gav ”en oerhört värdefull möjlighet att studera hur ett helt istidslandskap utvecklades för över en kvarts miljon år sedan.” Han säger vidare att en vetenskaplig analys kan ge vid handen hur forntida människor anpassade sig till istidens utmanande miljöer.

     

     

    Fler notiser