Spansk minister på vänsterkanten vill beskatta de rika, och ge de som fyller 18 år ett ”allmänt arv” på 200 000 kronor

    6 juli 2023, kl 11.22

    Yolanda Díaz, Spaniens arbetsmarknadsminister, vill ta itu med landets sociala ojämlikhet genom att ge varje ung person i landet 200 000 kronor när de fyller 18 år till studier eller att för att starta ett företag, meddelar The Guardian. Syftet är att garantera alla unga lika möjligheter, oavsett familjebakgrund eller inkomster. Utbetalningarna skulle åtföljas av administrativt stöd.

    Initiativet skulle kosta 100 miljarder kronor, som de rika får betala via skatten. Ministern, som växte upp i ett starkt kommunistiskt hushåll, sa att hon inte kunde följa sina drömmar då det inte fanns tillräckligt med pengar för henne att ägna flera år åt att studera.

    Utspelet kan ha att göra med att Spanien håller allmänna val den 23 juli. I mars startade Díaz för övrigt ett nytt parti på vänsterkanten, Sumar, och hon siktar på att bli landets första kvinnliga premiärminister.

    Båda sidor av Spaniens politiska klyfta höjer på ögonbrynen efter Díaz förslag. Nadia Calviño, ekonomiminister i den socialistledda koalitionsregeringen, betonar vikten av en ansvarsfull finanspolitik. En talesperson för det konservativa partiet Partido Popular säger att redan nu kämpar egenföretagare för att hålla sig flytande.

     

     

    Fler notiser