”Jag är nog bara överviktig” – 52-årig italiensk kvinna får en cysta i äggstockarna borttagen; stor som en medicinboll

    6 juli 2023, kl 17.41

    Det tog läkare i Italien över sex timmar att ta bort en cysta i äggstockarna hos den 52-åriga kvinnan; den var stor som en medicinboll och fem kilo tung. Dessutom tömdes 37 liter med vätska ut ur buken, enligt den vetenskapliga tidskriften American Journal of Case Reports. Läkarna skyllde den sena diagnosen på ”hennes låga socioekonomiska och utbildningsmässiga status”. Hon insåg inte att hon behövde söka medicinsk hjälp.

    Cystan gjorde att hennes underliv blev extremt svullen. Kvinnan klagade också över att hon blev mätt efter att ha ätit väldigt litet mat, förstoppning, svårigheter att gå och andas. Trots den massiva cystan hade hon normala menstruationscykler utan hormonella effekter.

    En operation som den här är riskfull, men forskare har tidigare kommit fram till att kirurgi är obligatoriskt i dessa fall. En plastikkirurg rekonstruerade bukväggen, eftersom cystan spridit sig. Sex liter blod fick tillföras via transfusioner.

    Före operationen vägde patienten 123 kg, med ett BMI på 50,5; när allt var klart låg BMI på 28,3. Kvinnan blev kvar på sjukhuset i två månader, med komplikationer som hjärtstillestånd och akut njursvikt. Efter två år är hon helt återställd och sjukdomsfri.

     

     

    Fler notiser