Trots rådande eldningsförbud lämnas nya ansökningar om att elda med koranen in till polisen – ska ske ”snarast möjligt”

    5 juli 2023, kl 14.42

    Tre ansökningar om att bränna religiösa skrifter har lämnats in till polisen, meddelar SVT Nyheter – en i Helsingborg, två i Stockholm. En gäller en koranbränning utanför en moské i Stockholm, som arrangören vill ska ske ”snarast möjligt”. Bakom den ansökan står en kvinna i 50-årsåldern, som enligt SVT bestämde sig efter förra veckans aktion.

    En man i 30-årsåldern har också lämnat in en ansökan; han vill elda upp toran och bibeln utanför Israels ambassad den 15 juli. I ansökan skriver han att det är ett svar på koranbränningen förra veckan, och ”en symbolisk sammankomst för yttrandefrihetens skull.” Stockholmspolisen bekräftar att de har tagit emot ansökningarna. ”Varje ansökan prövas enskilt för att se om villkoren är uppfyllda enligt ordningslagen.”

    Ytterligare en man i 30-årsåldern vill tända eld på en religiös skrift i Helsingborgs stadskärna, oklart vilken text det handlar om. ”Vår bild är att det kanske inte är riktat mot någon specifik religion”, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef nordvästra Skåne.

    Israels ambassadör, Ziv Nevo Kulman, twittrar att han blir chockad och förskräckt över de nya ansökningarna, ”Vare sig det är koranen, toran eller någon annan helig bok.”

     

     

    Fler notiser