Talibanerna beordrar nu Afghanistans hår- och skönhetssalonger att stänga – har setts som trygga platser för kvinnor

    5 juli 2023, kl 11.11

    Afghanistans sedlighetsdepartement har informerat alla hår- och skönhetssalonger i landet om att de tvingas stänga, meddelar BBC News. Beslutet kommer kort efter att talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, hävdat att hans regering vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra kvinnors liv i Afghanistan.

    Skönhetssalonger förblev öppna även efter att talibanerna återtog makten, två år efter att de amerikanska styrkorna drog sig tillbaka. Men skyltfönster täcktes ofta för, och bilder av kvinnor utanför salonger målades över för att dölja deras ansikten.

    Salongerna har betraktats som trygga platser där kvinnor kan samlas och umgås utan närvaro av män. De erbjuder dessutom kvinnorna affärsmöjligheter, som annars är begränsade. ”Det verkar som att talibanerna inte har någon annan politisk plan än att fokusera på kvinnors kroppar”, sa en kvinna till BBC. ”De försöker eliminera kvinnor på alla nivåer i det offentliga livet.”

    Kvinnor får inte studera på högskolor och universitet, inte arbeta för FN eller icke-statliga organisationer, inte besöka parker, nöjesfält eller gym. Kläderna ska täcka allt utom ögonen. Om de reser mer än några mil, så ska de ledsagas av en manlig släkting.

     

     

    Fler notiser