Fler sprängningar än någonsin tidigare – fler attentat under första halvåret i år än under hela 2002, allt fler skadas

  5 juli 2023, kl 10.10

  Under första halvåret i år har 91 sprängningar genomförts i Sverige, vilket enligt nya uppgifter från polisen är fler än under hela förra året. ”Konflikterna är väldigt intensiva”, säger Malin Nygren, chef för polisens nationella bombdatacenter, till Aftonbladet. ”Det är en hög konfliktnivå. Man ser det som en framgång att använda explosiva anordningar för att få fram sitt budskap eller skrämmas.”

  Stockholm sticker ut när det gäller antalet försöksbrott som rör sprängningar, med 30 försök hittills i år jämfört med endast åtta under hela 2022. ”Om alla försöken varit framgångsrika, så hade Stockholm haft 57 sprängningar redan i år”, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

  Polisen försöker nu komma åt de som tillverkar och förser sina kunder med sprängladdningarna. ”Det är inte alla 15-åringar som vet hur man bygger en bomb. Om man kan komma åt bombmakarna […] så kan man vinna mycket”, avslutar Gerell.

  Våldet drabbar också allt fler utomstående. ”Det är en oroväckande utveckling”, säger Joakim Sturup, forskare vid polisen, i ett pressmeddelande. Dåden skedde tidigare på avskilda platser nattetid, men allt fler skjutningar och sprängningar sker dagtid på publika platser.

   

   

  Fler notiser