Årliga jakten på sjölejon inleds i Namibia och 86 000 väntas avlivas för sin päls som främst säljs till Kina

  4 juli 2023, kl 16.15

  Namibias årliga sjölejonsjakt inleddes i helgen. Sjölejonen jagas för sin päls, som en gång i tiden var en viktig global handelsvara. Namibias fiskeriminister Derek Klazen gav klartecken för de som har kvoter men noterade dock att färre ungar har fötts upp under de senaste åren på grund av en minskad efterfrågan.

  Den europeiska pälshandeln var tidigare en betydande köpare. Ett EU-förbud mot import 2009 ledde dock till en drastisk minskning av efterfrågan. Kina är nu den primära marknaden för Namibias sjölejonjakt som har varit en omtvistad fråga, där djurrättsgrupper starkt har motsatt sig denna praxis och ansett att den är grym.

  Namibia, där det finns uppskattningsvis 1,6 miljoner sälar, utfärdade nyligen nya jakttillstånd för 86 000 för säsongen 2023. Regeringen motiverar avlivningen med att sälbeståndet utgör ett hot mot fiskeindustrin, en viktig sektor för landet och däggdjuren konsumerar stora mängder fisk som annars skulle kunna användas för mänsklig konsumtion.

  Namibia är det enda landet på södra halvklotet som bedriver kommersiell jakt på sälar. Säljakt förekommer även i Kanada, Finland, Grönland, Island, Norge och Sverige.

   

   

  Fler notiser