Personalen vid ett SiS-hem vågar inte larma vid hot om väpnad fritagning: rädd för att bryta mot sekretesslagstiftningen

  3 juli 2023, kl 17.30

  En klient vid Fortunagården i Värnamo, ett SiS-hem som bedriver missbrukarvård, hotade i mars flera gånger med att personer med vapen skulle utföra en väpnad fritagning, meddelar Sveriges Radio. Hoten väckte stor oro bland personalen på boendet, men trots klartecken från säkerhetsavdelningen vågade ingen larma polisen. Anledningen var rädsla för att bryta mot sekretesslagstiftningen.

  Enligt en granskning som Ekot och P4 Göteborg gjort hindrar sekretesslagstiftningen i visa fall kontakt mellan Statens institutionsstyrelse (SiS) och polisen. Enligt personal på säkerhetsavdelningen skedde ingen väpnad fritagning.

  Men enligt justitieminister Gunnar Strömmer kan SiS bryta sekretessen med nuvarande lagstiftning, men säger vidare att lagen behöver bli ännu tydligare. ”Nu ändrar vi på det! Det ska vara klart och tydligt att man ska kunna dela med sig information till polisen i ett sånt här fall.”

  Enligt uppgifter från Ekot har de sökt ansvariga på SiS, men ingen ville ställa upp på en intervju. Charlotte Erljot, tillförordnad enhetschef på Fortunagården, ville först berätta om händelsen. Innan intervjun blev av sa SiS presstjänst till henne att hon inte skulle prata med journalisten.

   

   

  Fler notiser