Israel attackerar staden Jenin i den största militära operationen på Västbanken på 20 år – minst fem palestinier dödas

    3 juli 2023, kl 12.21

    Israel har inlett en stor offensiv från luften och på marken mot staden Jenin på Västbanken, meddelar The Guardian. Det är den största militära operationen i det palestinska territoriet på 20 år, och våldet fortsätter att öka i konflikten. Minst fem palestinier dödades och 28 skadades i attacken som började klockan ett under natten mot måndagen.

    Efter ett omfattande drönarangrepp mot byggnader marscherade mellan 1 000 och 2 000 israeliska soldater in i Jenin, uppbackade av bepansrade schaktmaskiner och krypskyttar på hustaken. De tog sig in i stadens flyktingläger, och mötte eld från palestinier. En talesperson för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kallade operationen ”ett nytt krigsbrott mot vårt försvarslösa folk”.

    I ett gemensamt uttalande sa den israeliska försvarsstyrkan och den inhemska underrättelsetjänsten att de attackerade en ledningscentral i flyktinglägret i Jenin, som användes av en lokal militant grupp. Intrånget i Jenin är det första sedan 2002, då mer än 50 palestinier och 23 israeliska soldater dödades under en veckas strider.

    Under en tid har allt starkare krav växt fram i Israel på en motreaktion efter en rad attacker mot bosättare.

     

     

    Fler notiser