”Idiotiskt” – 400 meter häck med demonstration som extra hinder när aktivister stormar löparbanan på Stockholms stadion

    3 juli 2023, kl 10.38

    Det blev inget nytt världsrekord på 400 meter häck för den norske stjärnan Karsten Warholm när han gick i mål på 47.57 på Stockholms stadion. Världsrekordinnehavaren (45,94 under OS i Japan 2021) vann överlägset, samtidigt som konkurrenterna fick ett extra hinder när entusiastiska aktivister stormade banan och vecklade ut banderoller. Allt dokumenterades för eftervärlden av en aktivist som satte sig ner på bana 6, och filmade denna viktiga händelse.

    En av demonstranterna blev nedsprungen; efter att löparna till slut lyckades ta sig i mål hördes burop från publiken. Också Warholm sågs bua i riktning mot aktivisterna, medan säkerhetspersonal försiktigt hjälpte dem bort från banan. Andra löpare skakade på huvudet.

    ”Jag blev förbannad. Det är helt idiotiskt och förkastligt. Det ska vara tillåtet att protestera, men det där är sjukt dåligt”, sa Warholm till SVT. ”Det är inte sättet att göra det på, oavsett vad det handlar om.”

    Något senare besökte tävlingsdirektören Jan Kowalski SVT:s studio. ”Vi har sett att det här har skett på andra evenemang, och var förberedda. Vi visste vad vi skulle göra om det hände, sedan kan vi inte ha ett kravallstaket runt hela Stadion på en friidrottstävling.”

     

     

    Fler notiser