Blir sous vide den nya trenden i begravningsbranschen? Vattenkremering en ny miljösnäll brittisk begravningsteknik

    3 juli 2023, kl 11.20

    Är du inte trakterad av din kropp förtärs av eld när det är dags för nästa avsnitt? Eller en begravning som välkomnas av maskar och andra hungriga insekter? Kanske att vattenkremering finns som tillval när du kreperat; tekniken finns redan och introduceras nu i Storbritannien.

    Processen med att lösa upp en kropp i en påse med 160° varmt vatten, behandlat med ett alkali, blir tillgänglig i Storbritannien senare i år, meddelar The Guardian. Det är den första nya lagliga metoden för bortskaffande av lik sedan kremeringslagen från 1902.

    När det efter fyra timmar är färdigkokat finns bara benen kvar, som smulas sönder och återförs till familjen på samma sätt som kremerad aska. Vattnet med den upplösta kroppen skickas tillbaka till det naturliga vattnets kretslopp, eller avloppsnätet som en del kallar det. Storbritanniens största begravningsföretag börjar sannolikt erbjuda detta alternativ i nordöstra England; en tidigare kistmakare har redan installerat den utrustning som krävs.

    ”Vi är övertygade om att bortskaffandet inte kommer att ha någon inverkan på våra processer för avloppsvattenrening,” säger en talesperson för Northumbrian Water, som godkänt att de kan ta emot restvattnet.

     

     

    Fler notiser