28 000 anställda drabbas av allt fler företagskonkurser – 90 procent fler konkurser i hotell- och restaurangbranschen

    3 juli 2023, kl 13.23

    Under juni ökade konkurserna med 31 procent jämfört med juni 2022, enligt statistik från UC. De meddelar att det är det högsta antalet konkurser på tio år, både för juni månad och årets första sex månader sammanslaget. Konkurserna har ökat med 33 procent inom detaljhandeln, 29 procent för partihandeln, 34 procent för transport samt 20 procent avseende byggindustrin.

    Det som sticker ut är hotell- och restaurangbranschen, med en mycket stor ökning på 90 procent. Förutom att inflationen påverkar konsumtionsvaror och nöjen är branschen personalintensiv, ”vilket riskerar att bidra till den onda cirkeln med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion”, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.

    Enligt UC har minst 28 000 anställda drabbats av det rekordhöga antalet konkurser hittills i år. ”Arbetslöshet är en av de stora anledningarna till att individer väljer att ta lån med dåliga villkor, så kallade snabblån, vilket på sikt riskerar att bli en kostsam historia både för låntagaren och samhällsekonomin”, menar Blomé.

    Sett till maj 2022 jämfört med maj i fjol har antalet nystarter inom bygg minskat med 88 procent, detaljhandeln med 86 procent och hotell- och restaurang med 89 procent.

     

     

    Fler notiser