Världen första flygande bil kan bli din, och den är elektrisk – ett företag i USA har fått myndigheternas godkännande

    2 juli 2023, kl 12.45

    Också flygande bilar behöver en luftvärdighetscertifiering, och nu har den kaliforniska fordonstillverkaren Alef Aeronautics fått ett OK från amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration, FAA, meddelar New York Post. ”Designad för att köra på gatan, lyfta vertikalt när det behövs och flyga ovanför trafiken – vi bygger lösningen på problemen med bilköer”, säger biltillverkaren.

    En talesperson för FAA berättade för Fox Business att certifikatet tillåter att bilen/flygplanet används för begränsade ändamål, som utställning, forskning och utveckling. Enligt tillverkaren arbetar FAA med policyer för start och landning av elfordon.

    Den elektriska flygande bilen ”Armada Model Zero”, med plats för två personer, går nu att förbeställa med en prislapp på tre miljoner kronor. För dig med en slant över finns det ett vätgasalternativ. Räkna med 30 mils räckvidd på gammaldags asfaltväg, och 17 mil uppe i friska luften. Det är ännu oklart om det går att trycka in en barnvagn, men grannarna lär bli imponerade.

    Grundarna av Alef Aeronautics fick idén 2015, när de insåg att det var samma år som Marty McFly körde en liknande bil i ”Tillbaka till framtiden del II” (1989).

     

     

    Fler notiser