Kristen webbdesigner som vägrar skapa bröllopswebbplatser för samkönade par får rätt av Högsta domstolen i USA

  1 juli 2023, kl 12.30

  Även om den amerikanska webbdesignern Lorie Smith ännu inte fått någon förfrågan från HBTQ+-klienter om att ta fram en bröllopswebbplats, så stämde hon ändå delstaten Colorado i ett försök att blockera upprätthållandet av antidiskrimineringslagen, skriver People. Hon hävdade att hon inte borde tvingas till det i framtiden, då det skulle kränka hennes religiösa övertygelse och rätt till yttrandefrihet.

  Lagen i Colorado förbjuder att företag, vars tjänster är tillgängliga för allmänheten, vägrar någon dessa tjänster på grund av sexuell läggning. Det hypotetiska fallet togs upp i Högsta domstolen, och i det beslut som offentliggjordes under fredagen står det klart att ”det första författningstillägget förbjuder Colorado från att tvinga en webbdesigner att skapa budskap som designern inte håller med om.”

  Enligt BBC News har i och med detta har ett prejudikat skapats, där amerikanska företag i vissa fall helt lagligt kan neka att erbjuda sina tjänster till HBTQ+-personer, med hänvisning till det första författningstillägget. Medborgarrättsgrupper och forskare har varnat för att detta öppnar dörren för andra former av diskriminering, som rasistiska, sexistiska och antireligiösa åsikter.

   

   

  Fler notiser