Ramaskri när turist ristar in sitt och flickvännens namn på en vägg i Colosseum – ”Ivan+Hayley 23” ombeds höra av sig

    30 juni 2023, kl 10.44

    Det är något speciellt med sociala medier, och att filma det man gör. En uppmärksammad film har den träffande titeln ”Asshole Tourist Carves Name in Colosseum in Rome”, meddelar The Guardian. Klippet lades först upp på YouTube, innan det delades flitigt på sociala medier.

    Den korta filmen visar hur en engelsktalande turist filmades av en åskådare, möjligen flickvännen, när han ristar in ”Ivan+Hayley 23” i väggen på den 2 000 år gamla romerska amfiteatern. Den skyldige är ännu inte officiellt identifierad, även om det finns starka misstankar om att han heter Ivan. Om den misstänkte grips och döms, så väntar böter på minst 160 000 kronor och fängelsestraff på upp till fem år.

    2020 greps en irländsk man efter att ha ristat in sina initialer i en pelare inne i Colosseum. En tysk 14-årig flicka åkte fast för samma sak en månad senare. Enligt Alfonsina Russo, chefen för Colosseum, verkar det finnas en ”brist på bildning” bland människor som begår sådana handlingar.

    En annan man som förskönade världen genom att rista in sitt namn var Árni, en viking som var på besök i Konstantinopel (dagens Istanbul) under 1000-talet. Han ristade runor i Hagia Sofia, som då var en kristen kyrka, nu moské.

     

     

    Fler notiser