Mexikansk ledare för stort medborgargarde mördas – drogkartell bränner upp hans skottsäkra bil, och dödar livvakterna

    30 juni 2023, kl 12.02

    Hipólito Mora, en av grundarna av Mexikos ”självförsvarsrörelse”, har mördats i ett bakhåll, meddelar The Guardian. ”Det har precis bekräftats för mig att de har mördat min vän #HipolitoMora, de brände hans skottsäkra bil och dödade alla hans livvakter”, twittrade Valencia Valencia, politiker från den våldsdrabbade delstaten Michoacán.

    Videofilmer som lagts upp på sociala medier visade det brinnande vraket av vad som identifierades som Moras fordon i La Ruana, det lantliga samhället där han bodde.

    Mexikos självförsvarsrörelse föddes 2013 när karismatiska ledare uppmanade civila att ta till vapen mot de brutala narkotikakartellerna, som har kontroll över stora delar av landet. I en intervju med The Guardian 2022 fick Mora frågan om han trodde att Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, kunde lugna landet, som förra året drabbades av mer än 30 000 mord.

    Mora flinade, och sa ”Det är inget han kommer att kunna fixa under den tid han har kvar [vid makten]. Jag tror inte att det finns något sätt att sätta stopp för sådant våld på kort sikt. Jag kommer att dö för att försvara mina rättigheter, och försvara mitt liv.”

     

     

    Fler notiser