Åtta personer döms efter de våldsamma koranupploppen i Malmö förra året – tre får fängelse, ungdomsövervakning för fyra

    30 juni 2023, kl 16.00

    Malmö tingsrätt meddelade under fredagen att flera personer som deltog i koranupploppen i Malmö i april förra året nu har dömts. Två av personerna döms till fleråriga fängelsestraff, fyra till ungdomsövervakning under viss tid och en till ungdomsvård och ungdomstjänst. En åttonde person döms till fängelse för mordbrand.

    Tingsrätten konstaterar att händelserna på Rosengård under kvällarna den 16 och 17 april 2022 var en följd av Rasmus Paludans sammankomst på Skånegården den 16 april. Syftet med upploppet på Rosengård var att locka dit poliser, och sedan angripa dem. De möttes av brinnande barrikader och omfattande stenkastning. Under den första kvällen möttes de också av bland annat en brinnande stadsbuss, samt molotovcocktails.

    Tingsrätten konstaterar även att det varit fråga om omfattande och mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet, och hänsynslösa ageranden mot poliser och polisfordon. Sju personer döms därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, mordbrand, medhjälp till mordbrand och/eller grov misshandel.

    Tre av de som döms får fängelse i 5,5 år, drygt 3 år respektive 2 år.

    Den 17 april i år dömde tingsrätten fem personer för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

     

     

    Fler notiser