Sittande presidenten Julius Maada Bio vinner presidentvalet i Sierra Leone – två döda i oppositionen under valupptakten

    29 juni 2023, kl 19.01

    Den sittande presidenten, 59-årige Julius Maada Bio, en pensionerad soldat, har utropats som segrare i Sierra Leones presidentval. Han valdes för första gången 2018 och fick nu  56 procent av rösterna enligt officiella siffror. Hans främsta rival, 72-årige Samura Kamara, ligger betydligt efter med 41 procent av rösterna.

    Valobservatör Cameron Hume noterade till BBC att förseglingen hade brutits på vissa valurnor innan de räknades men betonar också att de inte hade några bevis för valfusk och att mycket av valprocessen hade gått bra.

    Förra veckan påstod All People’s Congress (APC), opponenten Kamaras parti, att en av deras anhängare skjutits ihjäl av polisen, något som polisen förnekade. APC påstår också att en annan av deras anhängare dödades när säkerhetsstyrkorna försökte skingra en folkmassa vid deras högkvarter i huvudstaden Freetown.

    Valet är det femte sedan Sierra Leones 11-åriga inbördeskrig officiellt tog slut 2002. Kriget var särskilt brutalt, med uppskattningsvis 50 000 döda och tusentals människor som fick sina armar och lemmar amputerade. Sedan dess har landet haft en tradition av i stort sett ordnade val.

     

     

    Fler notiser