Odlingen av kokablad i Peru når rekordnivåer och 3000 år gammal kokabladsbalsamerad mumie påträffas i huvudstaden Lima

  29 juni 2023, kl 10.12

  Odlingen av kokablad i Peru har nått rekordnivåer. Kokabladen, som är råvaran till kokain, tuggas traditionellt för att få energi eller används som motgift mot höjdsjuka i den andinska nationen. Trots den lagliga odlingen för sådana ändamål uppskattas det att 90 procent av Perus skörd nu används i den illegala droghandeln.

  Under 2022 ökade den mark som används för odling av kokablad med 18 procent. En alarmerande 95 000 hektar används nu för detta ändamål. Peru och Colombia är världens största producenter av kokablad och kokain och uppskattning gör gällande att de nuvarande kokaodlingarna skulle ha kunnat producera cirka 870 ton kokain under 2022.

  Kokabladets betydelse för området går lång tid tillbaka i historien. För ett tag sedan hittade arkeologer en mumie omgiven av kokablad i Perus huvudstad Lima. Mumien, som tros vara från Manchay-kulturen som utvecklades i Limas dalar mellan 1 500 och 1 000 f.Kr., begravdes i en ritual som inkluderade kokablad och snäckskal. Mumien hittades på en kulle bredvid en professionell fotbollsklubbs träningsplan.

  Återstår att se vad slags användningsområde dessa växter kommer att ha om ytterligare 3000 år.

   

   

   

  Fler notiser