Det går bra nu. Apple är det mest värdefulla företaget i världen, företagets aktie når rekordnivå på 3000 miljarder kronor

  29 juni 2023, kl 17.32

  2022 passerade Apple en kort stund 3000 miljarder kronor i aktievärde, och under onsdagen var det nära när det samlade aktievärdet uppgick till 2980 miljarder kronor, meddelar Mail Online. Apple har det senaste året genomfört stora aktieåterköp, vilket innebär att det finns färre aktier på marknaden. Därför behövs en högre aktiekurs för att nå samma totala värdering.

  Apple är redan det mest värdefulla företaget i världen, följt av Microsoft (2500 miljarder kronor), Saudi Aramco (2000 miljarder kronor) och Googles moderbolag Alphabet (1500 miljarder kronor), enligt rankningssajten Companies by Market Cap.

  Aktierna i Apple har stigit friskt i år, med mer än 50 procent sedan början av januari. Teknikaktierna har generellt sett utvecklats bra, tack vare investerarnas ökande intresse för AI. Att den amerikanska centralbanken snart är klar med att höja räntorna hjälper också till.

  Det mest värdefulla publika företaget i historien är dock Nederländska Ostindiska Kompaniet (1602–1798), i vilket varje nederländsk borgare kunde bli aktieägare. Toppnoteringen landade på 9000 miljarder kronor i dagens penningvärde; det skedde när tulpanfebern rasade som värst under 1630-talet.

   

   

  Fler notiser