Stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Vänersborg efter ny kopparstöld – fräcka tjuvar klär ut sig till banarbetare

    28 juni 2023, kl 16.25

    Under onsdagsmorgonen rådde totalstopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Vänersborg. Anledningen var att koppar stulits från kontaktledningarna på spåret söder om Trollhättan. ”Det är ganska omfattande”, sade Johan Morsten, störningskoordinator på Västtrafik, till SVT Nyheter.

    Det var vid fyratiden under onsdagsmorgonen som Västtrafik meddelade att flera avgångar ställts in, enligt Göteborgs-Posten. Till en början hoppades Västtrafik att trafiken kunde börja gå som vanligt igen till klockan nio, men nu har den prognosen senarelagts. ”Vi har en prognos till klockan ett”, säger Patrik Chi på Västtrafik. Även vissa avgångar mellan Göteborg och Strömstad påverkas.

    För några veckor sedan stoppades trafiken mellan Karlstad och Göteborg efter ett liknande sabotage, och koppar stjäls även från kyrkogårdar. Det har pågått det senaste decenniet, och kopparstölderna på landets järnvägar skenar, framför allt i södra Sverige, meddelade Helsingborgs Dagblad tidigare. Trafikverket tror att tjuvarna klär ut sig till banarbetare när de stjäl tusentals meter kabel. ”Det är väldigt fräckt, säger Ola Malmberg”, enhetschef Distrikt syd Järnväg, Trafikverket.

     

     

    Fler notiser