Nya Zeeland försöker utrota råttor och andra rovdjur för att rädda inhemska fåglar: råttjagarhund har egen Facebook-sida

    28 juni 2023, kl 12.01

    Under 800 år har råttor mumsat i sig ägg och fågelungar på Nya Zeeland. Men nu är det dags för landets naturvårdare att styra upp situationen, meddelar BBC News. Målet är att rensa hela landet, med 600 öar, fram till 2050.

    På 1960-talet lyckades naturvårdare rensa råttor från små öar utanför kusten, men att ta itu med rovdjur blev inte ett socialt fenomen förrän 2010. ”Det bubblade upp och blev en nationell angelägenhet”, säger James Russell, biolog från Auckland University, och förkämpe för 2050-projektet.

    Frivilliga, liksom skolbarn, arbetar systematiskt med fällor och gift, och Predator Free 2050 Ltd., ett offentligt organ, inrättades för att kanalisera statliga och privata pengar till lokala projekt för att testa utrotningsstrategier. Förutom gift och fällor används också infraröda kameror som upptäcker nattaktiva rovdjur. Självåterställande fällor, som krossar skallen på råttorna, används på avlägsna platser där fällor inte kan kontrolleras regelbundet.

    Hundar är också viktiga, som tränas för att upptäcka vissa skadedjur och ignorera andra. En av dem, Gadget, har blivit kändis med sin egen Facebook-sida. Många följer henne i arbetet med att kontrollera inkommande båtar.

     

     

    Fler notiser